easy but it takes about one year paperwork

Je kunt als buitenlander in Maleisië gemakkelijk een huis of appartement kopen. Heel belangrijk om te weten is, dat u hoeft niet in het bezit te zijn van een VISUM bij aankoop van het onroerend goed en u kunt zelfs een lening aanvragen bij een bank in Maleisië.De procedure voor de aankoop van het onroerend goed kan wat tijd in beslag gaan nemen. Dus neem ook de tijd en heb geduld!Er zijn speciale projecten tot stand gekomen voor buitenlanders om een huis te kopen en er zijn genoeg kwaliteits huizen door het hele land, keuze o.a uit; terrashuizen, semi-detached, bungalows, flats en condominiums. Er zijn ook enkele woonhuizen in touristische gebieden beschikbaar; dichtbij en op stranden, dichtbij tropisch regenwoud, themaparken, recreatieve hotspots en stadscentra.
ENKELE VOORWAARDEN;
1) Je hebt het recht om twee woningen aan te schaffen te waarde van ieder boven de RM250,000 (± 55.000,- Euro ) afhankelijk in welk gebied de woning is gesitueerd.
Nieuw! U bent vrij om meer dan 2 woningen aan te schaffen per 12 mei 2007.
Over het algemeen is de minimumprijs voor de aankoop van woningen in Maleisië als volgt: boven de RM300,000 / RM350,000 van iedere woning voor bepaalde gebieden in de staat van Sarawak, boven de RM250,000 van iedere woning voor alle andere staten in Maleisië.
Nieuw! Niemand heeft toestemming meer nodig van het FIC! Is sinds kort afgeschaft.
2) Je hebt toestemming nodig voor de investerings aanvraag voor buitenlanders genaamd FIC (Foreign Investment Committee). Voor de kandidaten met het MM2H visum is dit niet nodig, alleen een aanbevelingsbrief aan het Ministerie van Tourisme.
3) Je hebt toestemming nodig van de Staat ( State Government ), waar de woning is gesitueerd.
Wanneer je een woning wilt aanschaffen, let dan wel op of de projectontwikkelaar ( developer ) of een onroerend goed vertegenwoordiger ( real-estate agent ) een vergunning hebben en is aangesloten bij een Vakbond organisatie voor Nationale Huis Kopers ( HBA; National House Buyers Association ) of een organisatie voor Projectontwikkelaars en Onroerend Goed vertegenwoordigers genaamd Rehda ( Real Estate and Housing Developers Association ).
Eventuele klachten over de gang van zaken met een projectontwikkelaar ,bijvoorbeeld de uitvoering of een controle, kunt u zich richten tot ;Monitoring & Enforcement Division, Ministry of Housing & Local Government, Level 3, Block B North, Pusat Bandar Damansara, 50782 Kuala Lumpur. Tel: +603-2094 7033 Fax: +603-2092 5049 enforcement@kpkt.gov.my Let op dat de woning Freehold ( met eigendomsrecht ) is en niet Leasehold ( zonder eigendomsrecht )of Malay Reserved ( bestemd is voor lokale bevolking).Wat betreft uw financiering. Er zijn ook lokale banken zoals; HSBC, Maybank, Public Bank ,die bepaalde voorzieningen kunnen treffen voor buitenlanders in de vorm van een lening of hypotheek tot wel 60 % van de aanschaf prijs of meer onder bepaalde voorwaarden.
DE PROCEDURE;
In Maleisië is het gebruikelijk om de procedure tot koop via een advocaat ( lawyer ) te laten verlopen en het is niet raadzaam om dezelfde te nemen als de tegenpartij. De advocaat stelt de benodigde documenten op, hij zoekt de juridische zaken uit en regelt de benodigde documenten en goedkeuringen van de overheden.
De procudure gaat als volgt;
Voorlopig koopovereenkomst onder voorbehoud,meestal 2% van de koopprijs. U kunt uw financieën regelen. Na 14 dagen tekent u de Koopovereenkomst SPA (Sales Purchase Agreement) en betaald u de overige 8%. Het is gebruikelijk dat 10% van de koopprijs is betaald bij het tekenen van de SPA. Let er op, dat er in de SPA staat dat je geen rente hoeft te betalen als je nog geen toestemming hebt van de FIC. De betalingen gaan via de advocaat. De advocaat regelt nu de aanvraag voor de toestemming van de FIC (Foreign Investment Committee). Dit kan 1 maand tot 3 maanden duren.Wanneer die toestemming binnen is wordt de toestemming van de desbetreffende Staat aangevraagd (bijv;Penang). Dit duurt meestal 2 maanden. Pas als beide toestemmingen binnen zijn volgen de volgende stappen, zoals de betalingen van het restant,de feitelijke overdracht (transfer of property) en het verkrijgen van het eigendomsbewijs de “land title” (voor een huis) of “strata title” (voor een appartement). Het restant van 90 % van de koopprijs moet na 60 dagen binnen zijn na goedkeuring van de FIC. Langer dan 1 maand uitstel van betaling, moet u daarna 10% rente op jaarbasis betalen. Het ontvangen van de “land title” of “strata title” duurt meestal 6 maanden na ontvangst van uw sleutel. Dit is heel gebruikelijk.
Het ligt aan uw advocaat of het gehele proces (± 1 jaar ) voorspoedig verloopt. Degene die MM2H visa hebben, kan deze procedure sneller verlopen.
Indicatie bijkomende advocaat kosten zijn;
Voorbereiding van de koopovereenkomst SPA kosten, die gebaseerd zijn op de koopprijs van uw woning is als volgt; 1% van de eerste RM100,000 en 0.5% op de volgende RM4,900,000 en 0.25% van het verschil wat over blijft.
Bijvoorbeeld u woning kost RM250,000, 1% van RM100,000 = RM1000 en 0.5% op de volgende resterende RM150,000 = RM750 wordt totaal RM1750
De feitelijke overdracht (transfer of property), die ook gebaseerd is op de koopprijs van uw woning is als volgt; 1% van de RM100,000.00 , 2% op de volgende RM400,000.00 , 3% op de volgende RM1,500,000.00 en 4% van het verschil wat over blijft.
U woning is RM250,000, 1% van RM100,000 = RM1000 en 2% opde volgende resterende RM150,000 = RM3000 wordt totaal RM4000
Kosten aanvraag FIC = ± RM200. Kosten aanvraag Staat = ± RM200. Registratie overdracht = ± RM1000
Andere kosten tax over de Spa, Caveat, filling in forms, land search,bankrupty search, stamps, printing,courier etc ± RM1500
Voor een woning van RM250,000 ben je ± RM8650 kwijt.
Daarnaast krijg je te maken met jaarlijkse lasten van de overheid als; Quit rent ( belasting voor het stuk grond ) en Assessment tax ( onroerend goed belasting ). Deze kosten hangen van de Staat af, maar kunnen ± RM500 per jaar zijn.
Woningen die nog in aanbouw zijn en nog moeten worden opgeleverd, bestaan er andere ontwikkelingen in de aankoop procedure. Hier 16 Tips. Wilt u echt alles weten, misschien handig om het E-book te bestellen van Juanita Chin Malaysia Property Guide
Het is ook mogelijk om je huis en inboedel te verzekeren tegen brand, diefstal en overstromingen. Voor buitenlanders kunnen de kosten relatief duur zijn wel RM 2000 per jaar,omdat je een buitenlander bent.
Sinds 1 april 2007 hoef je geen belasting meer te betalen tussen het verschil van aankoop -en verkoopwaarde.Wanneer je je woning wilt verkopen binnen de vijf jaar, moet een buitenlander 30% belasting betalen over het verschil van de aankoopwaarde en de verkoopwaarde.Na die vijf jaar hoeft u maar 5 % over dat verschil te betalen of wordt zelfs nihil getrokken, wanneer u enige kosten heeft gehad aan uw woning. Altijd leuk om te weten.

bron : http://www.mm2h-visa.com/huiskopeninmaleisi.htm